utflykt till Soller genom bergen

Den tredje dagen så var jag ute på en löptur på morgonen längs strandpromenaden. Vi hade sett att prognosen över vädret även den här dagen skulle vara ostadigt, så vi hyrde bil för att åka på en utflykt.
Vi åkte via Inca upp mot bergen och stannade till vid ett ställe där de tillverkar olivoljor m.m. Sa Tafona De Caimari. Runt omkring var det stora oliv-, citrus- och apelsinträd. Det är så fint och jag tänkte på de här små pytteträden som växer här hemma på altanen, vilken skillnad. Butiken var fin med allt från viner, olivoljor, krämer, roliga barnsaker och ett café. Men det var dyra saker och vi upplevde servicen väldigt dålig. Så vi var inte där så länge. Tror att det finns många andra fina vingårdar och olivodlingar att besöka om man vill det.
Vi fortsatte upp de smala vägarna upp på berget genom Mallorcas stora bergskedja Serra de Tramuntana. Här ligger Mallorcas högsta topp och många andra höga toppar. Det var smala serpentinvägar som kringlade sig uppför där det var branta stup åt sidorna och det kändes som att det knappt fick plats två bilar i bredd. Det pirrade i magen, men så vackert det var. Vi mötte många cyklister då det är ett populärt område för landsvägscykling. Det kändes helt otroligt att lämna havet med sandstrand mot bergen. Underbara kontraster. Vi kunde efter en stund se målet för dagen långt ner i dalgången, den lilla byn Soller. 
En väldigt mysig by med många smala fina gränder, mysiga butiker som jag hade kunnat strosa runt länge i och omringat av bergen. Det var många människor på det lilla torget och uteserveringarna var välfyllda. När vi kom fram avtog regnet och efter besök i butiker åt vi lunch på en uteservering. Med en väldigt arg liten så jag satt inte länge utan fick rulla vagn i stället. 
Vi hade en tanke på att åka tåg från Palma till Soller - Ferrocarril de Soller eller apelsintåget som det även kallas. Då den användes för att frakta apelsiner. Men vi valde att endast åka biten från Soller till Puerto de Soller som tar ca 20 minuter. Vi åkte genom dalar med fruktträd och det var fint. Sedan nådde vi havet med sandstrand och fina lyxiga båtar. Vi stannade någon timme innan vi tog tåget tillbaka till Soller. 
Vår planering var att åka förbi Valldemossa på vägen hem, men klockan hade blivit så mycket att vi fick ta den snabbaste vägen tillbaka. Så den får stå kvar ett tag till på listan över ett ställe att besöka. Om ni åker till Mallorca så rekommenderar jag verkligen att ta en hyrbil genom bergen.

Kommentera här: